Inschrijven
Becoming of men
The Becoming of Men: Van jongen naar man
In vrijwel alle culturen werden jongens vroeger begeleid bij de overgang van jongen naar man door middel van zogenaamde overgangsrites. Deze rites hielpen jongens om hun kindertijd af te sluiten en hun nieuwe rol als volwassene te omarmen. In onze moderne samenleving is deze traditie grotendeels verdwenen. We vinden ze wel nog terug onder de vorm van studentendopen en ontgroeningen maar ook communies en lentefeesten binnen de familiale context of totemisaties in de jeugdbeweging.
Zonder ondersteuning blijven jongens soms hangen in ‘jongetjes’ gedrag en missen de kans om zich volledig te ontwikkelen tot verantwoordelijke mannen. Zo verliezen jongens zichzelf vaak in overmatig gamen en schermgebruik, zijn afwezig binnen het gezin of hebben slechts beperkte connectie met hun ouders en zijn louter gericht op de peer-groep. Jongeren zoeken zelf naar manieren om erkenning te krijgen en storten zich dan in extremisch in gevaarlijk gedrag, zoals overdreven uitgaan, drugsgebruik of andere risicovolle activiteiten. Ze willen zich bewijzen maar missen de begeleiding om dat op een gezonde manier te doen.
Het programma: The Becoming of Men
The Becoming of Men is een programma dat jongens helpt om de overstap van jongen naar man te maken. In vier intensieve dagen werken we aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, communiceren en gezonde relaties aangaan. De jongens worden gesteund in hun zoektocht naar de man die ze willen worden en ontwikkelen de kracht om die visie waar te maken.
Het programma is geïnspireerd door het werk van Arne Rubinstein, die onderzocht welke elementen in overgangsrites wereldwijd terugkomen. Deze elementen zijn:
- Verhalen vertellen: Waar kom je vandaan?
- Uitdagingen aangaan: Zowel fysiek als emotioneel, om jezelf te testen en te groeien.
- Toekomstvisie ontwikkelen: Wat voor man wil je worden?
- Erkenning: Voor wie je bent en de stappen die je zet.
Wat houdt het traject in?
In dit vierdaagse avontuur trekken jongens samen met hun vader (of een andere mannelijke steunfiguur, zoals een grootvader of mentor) de natuur in. We bouwen een uitdagende vierdaagse op waarin we afscheid nemen van het ‘kind’ zijn en duidelijk kiezen welke man we in de wereld willen brengen. We kamperen, koken ons eigen eten en nemen deel aan uitdagende activiteiten die grenzen verleggen. Het draait niet alleen om actie, maar ook om samen zijn, verhalen delen en reflecteren op wat het betekent om een man te zijn.
Een belangrijk onderdeel van de vierdaagse is de aanwezigheid van andere vaders en jongens, die samen een breed scala aan man-voorbeelden bieden. De vaders nemen in dit verhaal een belangrijke rol op zich. Zij zijn de hele retraite ondersteunend aanwezig, zorgen voor de veiligheid en staan stil bij hoe het is om mentor te zijn van hun zoon als jonge man.
Op de laatste dag bereiden we de jongens voor op hun terugkeer naar huis als jonge mannen, en sluiten we af met een feestelijk moment voor de hele familie.
De rol van moeders
Aan het begin van de vierdaagse zijn ook de moeders of vrouwelijke steunfiguren aanwezig om symbolisch "los te laten". De zorg die moeders de afgelopen jaren hebben gegeven, maakt plaats voor een ondersteunende rol in de verdere ontwikkeling van hun zoon als jonge man. Voor de moeders wordt een begeleide deelcirkel ingericht.
Voor wie?
Alle jongens tussen 14 en 18 jaar zijn welkom met hun vader of andere mannelijke steunfiguur. We richten ons niet specifiek op jongeren die het moeilijk hebben hoewel zij natuurlijk ook meer dan welkom zijn.
The Becoming of Men biedt een unieke kans voor jongens om bewust om te gaan met de stap naar volwassenheid en om met een sterke visie hun plaats in de wereld in te nemen. En het geeft de vaders een kader waarin ze hun zonen daarin kunnen begeleiden. Het programma versterkt daarenboven de band tussen vader en zoon en doet poorten opengaan die eerder gesloten werden.
Kostprijs en inschrijven
De kostprijs voor een vader + zoon is 750€.
Betaal je voor 31 maart dan geniet je van de vroegboekkorting en betaal je 675 €.
Hierin zit vervat:
- eten en tussendoortjes voor 2 personen voor 4 dagen
- 3 overnachtingen in meegebrachte tenten
- verbruiksmateriaal voor de activiteiten
- huur van de locatie voor 4 dagen
- begeleiding van de 4-daagse door 3 medewerkers, plus logistieke ondersteuning
- ontvangst van deelnemers en moeders bij de start
- ontvangst van moeders en andere naasten aan het einde
inschrijven kan via de registratieknop op deze pagina en is geldig na betaling op BE14893985706183 op naam van Wildernest met vermelding van naam-BOM
over ons
Henk Dewitte
Henk is ergotherapeut van opleiding, volgde de therapeutenopleiding integrale therapie bij Agape, is herborist en shiatsutherapeut. Hij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van jongeren en volwassenen als therapeut en coach. Samen met zijn vrouw is hij de oprichter van Hejoka, een organisatie voor therapie en persoonlijke groei. Hij volgde opleiding bij Arne Rubinstein voor het begeleiden van overgangsrites (rites of passage) en het ondersteunen van ouders en kinderen, vaders en zonen. Henk assisteerde tijdens Making of Men kampen in Australië. Een kleine 10 jaar geleden startte Henk Making of Men trajecten in België. Ondertussen is hij al aan editie 14. Henk is de vader van 2 zonen in hun twintiger jaren en een tienerdochter
Wouter Vervecken
Wouter is ondernemer met een achtergrond in de bio-wetenschappen. Hij heeft een master en PhD in de biotechnologie. Vanuit zijn interesse in jongeren volgde hij een postgraduaat Experiential Education en bij Arne Rubinstein de training Rites of Passage. Tevens volgde hij verschillende trajecten voor persoonlijke groei waaronder Leading by Being bij Quinx en Taking Wing. Wouter assisteerde verschillende keren bij Becoming of Men trajecten van Henk. Wouter heeft 2 tienerdochters en 1 tienerzoon
Klaas Bals
Klaas was 20 jaar lang informaticus en ondernemer van een groeionderneming. Na de verkoop van het bedrijf volgde hij een opleiding als Gestalttherapeut en is hij nu ook actief als impact investeerder. Hij volgde vele trajecten van persoonlijke groei, groepsfacilitatie en leiderschapstrainingen die hij in verschillende hoedanigheden inzet in zijn professionele leven. Hij nam in 2023 deel als vader met zijn oudste zoon, waarna hij zijn schouders onder Becoming of Men heeft gezet, ook als assistent-begeleider. (Meer info op https://koa.be )
Vanessa De Smet
Vanessa is mede-oprichtster van Prik Prik, een organisatie die belichaamde vormingen geeft in de zorgsector en stond mee aan het roer van de erkende internationale coaching training voor vrouwen: 'Women's Inner Leadership'. Ze is tevens de drijvende kracht achter de vzw De Postpartum Beweging, een organisatie die meer aandacht vraagt voor de moeder na een geboorte. Als psychosomatische therapeute werkte ze jarenlang met vrouwen rond de transitie van vrouw naar moeder. Ze volgde de training Rites of Passage bij Arne Rubinstein, geeft lezingen, workshops, online cursussen en begeleidt tal van cirkels. Ze is mama van een zoontje.